همه یک پوستر خوب را دوست دارند. از پوسترهای اطلاعرسانی و علمی گرفته تا تجاری و غیره. علاوه بر «موضوع یک طرح»، آن چیزی که توجه یک فرد را به کار گرافیکی جلب میکند و آن را به یاد ماندنی میکند، «اجزای گرافیکی» آن پوستراست. طراحی پوستری که چشمنوار، دلنشین و در عین حال چشمگیر باشد، شاید چالش برانگیز به نظر برسد.
در پوسترهای گرافیکی، شما برخلاف یک مجله یا بروشور، فضای بسیار کمتری برای جمعآوری اطلاعات دارید و عناصر گرافیکی شما باید بلافاصله چشم مخاطب رو خیره کنند. با درک درست از اصول طراحی، دیزاین یک پوستر شگفتانگیز و چشمگیر، کار دشواری نخواهد بود. امروز در رایاکار به همین موضوع خواهیم پرداخت.
نرمافزارهای مناسب طراحی پوستر
پیش از شروع نکات مربوط به طراحی، ابتدا به نرمافزارهای مناسب اینکار اشاره کنیم. بهترین و آسانترین نرمافزار برای طراحی پوستر کماکان «فتوشاپ» است. ادوبی فتوشاپ را میتوان نرمافزاری چندمنظوره در نظر گرفت که یکی از کاربردهای آن طراحی پوستر گرافیکی است. پس از فتوشاپ، بهترین نرمافزار پیشنهادی «ایلوستریتور» دیگر محصول شرکت ادبی است. تفاوت این دو نرم افزار در این است که فتوشاپ پیکسل محور و ایلوستریتور برداری محور است. در حالت برداری محور، هرچه تصویر بزرگ شود از کیفیت آن کاسته نخواهد شد. در فتوشاپ اینگونه است. در بسیاری از چاپخانهها نیز هماکنون از نرمافزار کورل استفاده میشود که مشابه ایلوستریتور است. تمام این نرمافزارها برای ویندوز و مک عرضه شده اند.
نرم افزار مناسب طراحی پوستر برای موبایل
نمیشود اسم حرفهای گذاشت بر پوستری که با موبایل طراحی شده است اما اگر اصرار دارید که با موبایل طراحی کنید، نرم افزار picsArt پیکس آرت پیشنهاد ما به شماست.
هفت عنصر ضروری در پوسترهای گرافیکی
تایپوگرافی
یکی از مهمترین جنبههای طراحی پوستر که اغلب نادیده گرفته میشود، استفاده از فونت مناسب است. اینکه آیا بولد، مدیوم یا رگولار و غیره باشد و یا سخت و رسمی، نرم و خودمانی و یا اصلا دستنویس باشد.
شاید وسوسهانگیز باشد که از چندین فونت برای طراحی یک پوستر استفاده کنید اما باید بدانید که این کار یک اشتباه بزرگ خواهد بود. استفاده از فونتهای متعدد یکپارچگی و پیوستگی طرح شما را از بین خواهد برد. سعی کنید در هر طرح نهایتا از دو یا سه فونت بیشتر استفاده نکنید. اگرچه میتوانید در شرایط مورد نیاز چندین وزن یک فونت را در طرح بکار ببرید.
یکپارچگی و پیوستگی
آموزش طراحی پوستر را با بررسی انسجام در طراحی ادامه میدهیم. دومین مورد که میخواهیم به آن بپردازیم، اهمیت یکپارچگی و پیوستگی در یک طرح گرافیکی است. منظور همان هماهنگی و عدم بهم ریختگی در طرح است. طرحی حرفهای به نظر میرسد که اجزا و المانهای استفاده شده در آن با یکدیگر مرتبط هستند.
از شلوغ کردن طرح بپرهیزید و سعی کنید ارتباط بصری و مفهومی المان ها و اجزاء در طرح برای بیننده مشخص و قابل فهم باشد. وارد کردن بخشهای مختلف یک طرح از گوگل و به اصطلاح مونتاژ کردن طرح ممکن است موجب شکستن انسجام طرح شما شود و این تصور را ایجاد کند که طراح حرفهای نبوده است. به همین جهت بهتر است که در طراحی، شما بر طرح مسلط نشید، نه اینکه طرح بر شما مسلط شود. تلاش کنید اجزای مختلف یک طرح را خودتان ایجاد کنید و یا اگر از طرحهای آماده استفاده میکنید، در انتخاب آنها دقت کنید.
رنگ بندی
رنگ بندی فوقالعاده تاثیرگذار است. نه فقط در انتقال مفهوم، بلکه در ایجاد یک نگاه منسجم به پوستر طراحی گرافیکی شما نیز موثر است. مهم نیست که مخاطبان شما چه کسانی هستند، رنگ می تواند به طور عمومی موثر واقع شود و برای برقراری ارتباط با اجرای مختلف استفاده شود.
برخی طرحها اساسا به یک رنگ و خلوصهای بالا و پایینتر آن و یا دو رنگ محدود میشوند. این طرحها یکی از منسجمگونهترین طرحها هستند که البته طراحی آنها کاری هنرمندانه است. باید گفت که استفاده از این نوع رنگبندی در طراحی صرفا موجب جذابیت و زیبایی طرح نخواهد شد و مولفههای دیگری نیز دخیل هستند.
بهترین طرح آن طرحی است که از فرمول ۶۰*۳۰*۹۰ پیروی میکند. بدین معنی که ۶۰ درصد طرح شما رنگ اصلی طرح است و ۳۰ درصد رنگ دوم و مابقی طرح یکی از این دو رنگ با مقداری اختلاف است. بگونهای که اگر پالت رنگی شما HSB باشد، مقداری از B یا brightness آن بالا یا پایینتر از یکی از دو رنگ ۶۰ یا ۳۰ درصدتان باشد.
بکگراند
یکی دیگر از اجزای مهم دیگر هر طرح، بکگراند یا همان پسزمینه آن است. اگر در انتخاب رنگ بکگراند و طرح بکگراند دقت لازم را نکنید، کل طرح به چالش کشیده خواهد شد. در انتخاب بکگراند، سادهپسند باشید. هرچه بکگراند سادهتر باشد، امکان خودنمایی المانها و متنهای درج شده در طرح بیشتر خواهد بود.
در مطلب آموزش طراحی پوستر نمیتوان بصورت جزئی وارد مبحث بکگراند شد اما بکگراند میتواند یک سالید ساده، یک گرادیانت دو یا سه رنگ و یا یک تکسچر و پترن باشد. مدرن ترین حالتکار، سادهترین آن است. ترکیب یک گرادینت نرم و خوش رنگ با خطوطی از نور یا رنگ میتواند ایدهای مدرن برای طرح شما باشد.
ترکیب با واقعگرایی یا رئالیسم
گاهی بهتر است در طرحها و پوسترها، علیالخصوص پوسترهای علمی و اطلاعرسانی، از طرحهای واقعگرایانه یا رئالیسم استفادهی بیشتر نمود. این حالت میتواند ترکیب وکتور با عکس ایزوله شده واقعی و یا بطورکلی استفاده از بکگراند تصویر و نوشتن روی آن باشد.
نئومورفیسم و گلس مورفیسم
استفاده از سبکهای مدرن نئومورفیسم و گلس مورفیسم قطعا موجب بهبود کار و زیبا شدن آن خواهد شد. این دو سبک طراحی که طی سالهای گذشته به شدت محبوب شدهاند، به نوعی نسلی جدید از طراحی را رقم زدهاند. نئومورفیسم بیشتر در طراحی رابط کاربری و UI UX کاربرد دارد اما گلس مورفیسم در تمام نوع طراحیها میتواند مورد استفاده قرار گیرد.
تناسب ابعاد طرح
نکات و آموزش طراحی پوستر گرافیکی را با اشاره به ابعادهای مختلف طرحها به پایان میرسانیم. اگرچه شاید فکر کنید که تناسب ابعاد طرح، شاید نقشی در زیبایی و گیرایی طرح نداشته باشد، اما روانشناسی گرافیکی اینطور نمیگوید. سعی کنید طرحها مطابق با پلتفرم و خروجی مورد نظر ایجاد کنید. برای مثال طرح اگر برای استوری اینستاگرام است، باید از ابعاد ۱۹۲۰ در ۱۰۸۰ پیکسل استفاده کنید. اگر طرح برای تراکت است، از ابعاد متناسب تراکت و اگر برای اینستاگرام است، ترجیحا از ابعاد مربعی استفاده کنید.
ابعاد پرکاربرد طراحی پوستر گرافیکی:
- پست اینستاگرام(فقط عکس): ۱۰۸۰ پیکسل در ۱۳۵۰ پیکسل
- استوری اینستاگرام: ۱۰۸۰ پیکسل در ۱۹۲۰ پیکسل
- عکس تمام ابعاد موبایل برای انواع پیامرسانها: ۱۰۸۰ پیکسل در ۱۹۲۰ پیکسل
- بنرهای شهری پرتابل: ۳ در ۴ متر
- بنر برای استند: ۶۰ در ۱۷۰ و یا ۹۰ در ۲۰۰
- تراکت A6 یا همان آ۶ : ۱۴.۸ در ۱۰ سانتی متر
- تراکت A5 یا همان آ۵ : ۲۱ در ۱۴.۸سانتی متر
- تراکت A4 یا همان آ۴ : ۲۹.۷ در ۲۱ سانتی متر
- تراکت A3 یا همان آ۳ : ۴۲ در ۲۹.۷ سانتی متر