آموزش

بهترین نرم افزار ساخت استوری موشن + آموزش

قدرتمندترین و بهترین نرم افزار ساخت استوری موشن

استوری موشن ها یا ریلز موشن ها حالا به پایه ثابت تبلیغات اینستاگرامی مبدل شده اند. امروز میخواهیم نکاتی را درباره استوری موشن بیان کنیم که شاید هیچ جایی بصورت یکجا گفته نشده و ارزش این جملات برای یک موشن گرافیست بسیار بالاست. در پست قبل گفتیم که استوری موشن چیست و چرا نسبت به تبلیغات عکس مانند تاثیر بسیار بالاتری دارد. اگر آن را پست را نخواندید، پیشنهاد می‌شود حتما نگاهی بیاندازید.

حال در این مطلب قصد داریم بررسی کنیم که اساسا استوری موشن با چه نرم افزاری ساخته و طراحی می‌شود.

افترافکت بهترین نرم افزار ساخت استوری موشن است

افترافکت؛ بهترین نرم افزار ساخت استوری موشن

بهترین نرم افزار ساخت استوری موشن افترافکت است که سال هاست در طراحی موشن گرافیک توسعه داده شده و امروز به جرئت می‌توان گفت که هیچ رقیبی ندارد. افترافکت که توسط شرکت معروف ادوبی توسعه داده شده، ضمن داشتن پلاگین های فراوان و منابع آموزشی متعدد از رابط کاربری نسبتا آسانی بهره می‌برد که کار را برای شروع کار تازه کاران سخت نمی‌کند.

افترافکت را می توانید از سایت دوست داشتنی سافت ۹۸ و از این لینک به راحتی و بی دردسر دانلود کنید.

نمونه ی قوی یک استوی موشن

البته لازم به ذکر است طی ماه های اخیر نرم افزار کپ کات / capcut نیز در بین موبایلدیزاینر ها محبوب شده و استفاده می‌گردد. می‌توان گفت بهترین نرم افزار اندروید و ios که توانایی هایی مشابه افترافکت داشته باشد، همین کپ کات است که جا دارد بگوئیم اگرچه این نرم افزار نیز توانایی تولید برخی موشن های ساده را دارد اما به هیچ وجه کاربردی حرفه ای نداشته و صرفا برای دیزاینرهایی مناسب است که از سیستم مناسب بهره نمی برند.

پریمیر برای استوری موشن؟

اشتباهی که برخی موشن آموزان انجام می‌دهند، رفتن به سراغ نرم افزار ادوبی پریمیر است. دقت کنید که پریمیر نرم افزار تدوین فیلم است و نه تولید موشن! اگرچه پریمیر هم امکاناتی جهت ساخت موشن های نسبتا قابل قبول دارد اما به هیچ مناسب ساخت استوری موشن و موشن گرافیک نیست و هیچ حرفی مقابل افترافکت در بحث موشن ندارد.

سیستم مناسب برای کار با افترافکت نرم افزار ساخت استوری موشن

سیستم مناسب برای کار با افترافکت

لازم به ذکر است به طور کلی برای کارهای رندرینگ و پردازش های حرفه ای بهتر است به جای لپتاپ از کامیپوترهای خانگی استفاده کنید که راندمان کاری بالاتری دارند. با این حال حداقل سیستمی که ما برای کار با افترافکت میتوانیم معرفی کنیم میتوانید چنین مشخصاتی داشته باشد:

حداقل ۶ گیگ رم ddr3
پردازنده نسل ۵ اینتل i5
گرافیک ۴ گیگ

اما سیستم پیشنهادی کار با افترافکت (که به آسانی بتواند پردازش هارا هندل و هنگام کار روی پروژه دچار کندی و لگ نشود)
رم ۳۲ ddr5
پردازنده نسل ۱۲ اینتل i5 یا i7
گرافیک 8 گیگ 3060
اما نگران نباشید

اما نگران نباشید

اگرچه داشتن سیستم قدرتمند، از همان ابتدا کارتان را راحت می‌کند اما اگر در حال حاضر از کامپیوتر یا لپتاپ قدیمی استفاده می‌کنید، میتواند تا پایان دوره مقدماتی و تسلط نسبی بر این نرم افزار، از همان سیستم استفاده کنید و سخت نگیرید و سپس اقدام به خرید سیستم قدرتمند مخصوص رندرینگ کنید.

سیستم پیشنهادی کار با افترافکت؟

افترافکت و اکثر برنامه های شرکت ادوبی، پردازنده محور هستند. این بدین معنی است که مهم ترین بخش برای پردازش و رندرینگ در برنامه های ادوبی، پردازنده یا سی پی یوی شماست. بعد از پردازنده، مهم ترین قطعه رم شماست. رم باید ضمن داشته باشتن باس بالای ۴۸۰۰ یا به اصطلاح DDR5، از حافظه ی بالای ۱۶ گیگ نیز برخوردار باشد. ادیتورهای حرفه ای از رم های بالای ۶۴ گیگ نیز استفاده می‌کنند. باید دقت داشته باشید که پردازنده و رم نیازمند یک مادربورد متناسب نیز هستند که توانایی هندل قدرت پردازنده و رم را داشته باشد. در غیراینصورت عمل گلوگاه اتفاق می افتد و بخشی از توانایی رم یا پردازنده شما مغفول می‌ماند. اما سوال اینجاست چرا حرفی از گرافیک نزدیم؟

واقعیت این است که برنامه های ادوبی کمترین استفاده از کارت گرافیک دارند. یک کارت گرافیک ۱۰۷۰ نیز توانایی انجام حداکثر پردازش های برنامه های ادوبی را به شکل مناسب دارد و هزینه کردن روی کارت گرافیک برای سیستم رندرینگ برای نرم افزارهای ادوبی، صرفه اقتصادی ندارد. دقت کنید که برنامه های سه بعدی مانند سینمافوردی، بلندر و … بیشتر گرافیک محور هستند. لازم به ذکر است که شرکت ادوبی نیز طی سال های اخیر سعی کرده بخشی از پردازش های برنامه هایش به سمت کارت گرافیک ببرد.

آموزش ساخت استوری موشن با افترافکت

در اینجا ما قصد نداریم وارد جزئیات طراحی استوری موشن با افترافکت شویم اما جهت آشنایی شما، بصورت کلی اساس روند ساخت یک استوری موشن را بررسی خواهیم کرد.

برای ساخت استوری موشن باید از نرم افزار فتوشاپ شروع کنید

باید از فتوشاپ شروع کنید

اجباری در کار نیست اما حرفه ای ها اینکار را میکنند. طرحی که قرار است موشن داده شود یا اصطلاح به حرکت و افکت در بیاید. بهتر است ابتدا در فتوشاپ مانند یک پوستر طراحی شود و با فرمت PSD ذخیره گردد. شما می‌تواند فایل psd خود را در افترافکت وارد یا ایمپورت کنید بگونه ای که لایه ها جدا جدا باشند. این کار شما را در چیدمان دهی و طراحی شمایل اصلی استوری موشنتان راحت خواهد کرد.

در فتوشاپ تلاش کنید لایه هایتان را نام گذاری کنید. آن ها را تا حد امکان خلاصه و کم کنید. لایه های ادجسمنت را با لایه های آبجکت والد مرج/merge کنید تا در افترافکت با شلوغی و تعدد لایه ها گیج و خسته نشوید.

برای استوری موشن یا ریلز موشن باید داکیومنت شما در فتوشاپ سایزی معادل 1920 در 1080 داشته باشد که سایز استاندارد اینستاگرام و عمودی شکل و تمام صفحه است. رزولیشن هم بین ۷۲ تا ۱۵۰ مناسب خواهد بود.

بهتر است از المان ها، وکتور ها و بکگراندهای باکیفیت استفاده کنید تا در افترافکت، زمان بزرگ یا کوچک شدن آبجکت ها، تاری یا پیکسل پیکسل شدن آبجکت رخ ندهد. این موضوع کیفیت کار شما را بالا خواهد برد و آن را حرفه ای تر نشان خواهد داد.

ضمنا می توانید از فایل های psd آماده موجود در سطح اینترنت استفاده کنید.

فایل psd را در افترافکت برای ساخت استوری موشن ایمپورت کنید

فایل PSD را در افترافکت ایمپورت کنید

بعد از اتمام ساخت فایل بیس کارتان در فتوشاپ، آن را با فرمت psd سیو و سپس با بازکردن افترافکت، آن را در بخش پروژه ها بصورت کامپوزیشن و لایه لایه ایمپورت کنید. بعد از ایمپورت فایل شما، افترافکت آن را به صورت یک کامپوزیشن درخواهد آورد. درباره کامپوزیشن بعدا توضیحات بیشتری خواهیم داد.

کامپوزیشن ایجاد شده را باز کنید. حالا میتواند تمام لایه هایی که در فتوشاپ داشتید را اینجا ببینید و به اصطلاح انیمیت کنید. ما در اینجا قصد نداریم بصورت تخصصی، انیمیت کردن در افترافکت را آموزش دهیم اما به نکات اساسی و مهم این موضوع خواهیم پرداخت.

قلاب بیاندازید

پیش تر درباره چگونگی جذب مخاطب در اینستاگرام و اکپسلور توضیح داده بودیم، اگر آن را نخواندید، پیشنهاد میکنیم حتما آن را مطالعه کنید.

همانطور که پیش تر نیز گفته بودیم، برای میخکوب کردن مخاطب، ابتدای هر ویدیو بهتر است از یک جلوه یا محتوایی استفاده کنید که مخاطب از همان ابتدا بخشی از موضوع تبلیغ یا محتوای شما را متوجه شود. برای مثال تعداد از المان های موجود در موشن و بکگراند آن در صفحه قرار بگیرند و سایر محتواها با موشن و کی فریم ها و افکت ها وارد صفحه شوند.

باید ساخت استوری موشن باید کی فریم بدهید

باید کی فریم / Key Frame بدهید

هرحرکتی در افترافکت با ساخت کی فریم ها صورت میگیرد. کی فریم ها را از تایم لاین یا از بخش افکت کنترل میتوانید ایجاد و مدیریت کنید. کی فریم های اصلی هر لایه در افترافکت شامل، پوزیشن یا Position به معنای موقعیت مکانی، روتیشن یا Rotation به معنی درجه چرخش، اسکیل یا scale برای تغییر اندازه و همچنین اپسیتی یا Opacity جهت تنظیم میزان شفافیت می باشند.

حرکات باید نرم باشند

هرچه حرکات در استوری موشن شما نرم تر باشند، کار شما حرفه ای تر به نظر می رسد. این نرم بودن البته مفهوم عمیقی دارد. برای مثال ورود یک آبجکت به صفحه نباید با یک سرعت ثابت صورت بگیرد. بلکه با سرعتی معمولی وارد شود، با سرعتی بالا به طرف مقصد حرکت کند و نهایتا با کمترین سرعت به مقصد برسد. این حرکت معمولا نرم ترین و شکیل ترین نوع کی فریم در موشن گرافیک است. اما چگونه باید حرکات را نرم و سرعت کی فریم ها را مدیریت کنیم؟

برای ساخت استوری موشن با گراف ادیتور آشنا شوید

با گراف ادیتور / Graph Editor آشنا شوید

حرفه ای بودن در افترافکت یعنی مسلط بودن به گراف ادیتور! اگر ادیتورهای آمارتو صرفا به دادن کی فریم اکتفا می کنند و از این امکان بسیار مهم غافل می‌شوند و نهایتا خروجی کار آن ها نیز نرم و حرفه ای به نظر نخواهد رسید. گراف ادیتور در دو پارامتر مقدار یا Value و سرعت یا Speed قابل کنترل است. که در اینجا بیشتر ما با پارامتر سرعت سر و کار خواهیم داشت.

هنگانی که دو یا چند کی فریم مثلا پوزیشن ایجاد کرده باشید، برای استفاده از گراف ادیتور لازم است آن را Easy ease کنید. با کلیک راست کردن روی کی فریم ها و زدن Keyframe assistant و انتخاب easy ease این کار صورت خواهد گرفت. راه ساده تر آن است که بعد از انتخاب کی فریم ها، دکمه F9 را از روی کیبرد خود فشار دهید. سپس وارد بخش گراف ادیتور شوید و دسته های زرد رنگ را به گونه ای تنظیم کنید که قوس ایجاد شده در وسط یا نیمه ی انتهایی گراف، به اوج خود برسد.

برای ساخت استوری موشن با افترافکت از پلاگین ها بهره بگیرید

از پلاگین ها بهره بگیرید

استفاده از پلاگین ها قطعا کار شما را سریعتر و کیفیت آن را بالاتر خواهد برد. پلاگین ها یا ماژول ها و یا افزونه ها، نوعی نرم افزار داخلی هستند که بخشی از کارهایی که شما می بایست، دستی انجام دهید را بصورت خودکار و در زمان بسیار کمتری انجام می‌دهند. برخی پلاگین‌هایی که ما جهت نصب در افترافکت پیشنهاد میدهیم به شرح زیر خواهد بود.


انیمیشن کامپوزر / Animation Composer : پلاگین محبوب موشن کاران است که می تواند افکت های ورود یا خروج آبجکت هارا بصورت خودکار و در یک لحظه ایجاد کند. این باعث میشود تا بدون صرف وقت جهت ایجاد کی فریم ها، شما یک انیمیشن مناسب برای ورود آبجکت های خود ایجاد کنید.

موشن برو / Motion Bro : قدرتمندترین پلاگین و پک افترافکت برای ایجاد افکت های تصویری، گلیچ، المان‌‍‌های متحرک، ترنزیشن و… است که داشتن آن شما را چندگام جلوتر خواهد برد. از افکت های این پلاگین جهت تدوین نیز استفاده می‌شود. همچنین یک پک صوتی حرفه ای نیز در این پلاگین جهت ایجاد افکت های صوتی قرار دارد.

موشن تولز / Motion Tools 2 : نیز از پلاگین های کاربردی است و بحث تنظیم سرعت در گراف ادیتور را بصورت خودکار انجام می دهد.

صحنه را به لرزه دربیارید

بهتر است برای استوری موشن های هیجان انگیز، روی ضرب آهنگ ها حالت ضربه و حرکت شدید دوربین را ایجاد کنید. برای اینکار باید یک ادجسمنت ایجاد و افکت Twitch را روی آن اعمال کنید. این افکت توانایی ایجاد ضربه ی دوربین، روشن کردن، تار کردن و بزرگ و کوچک کردن تصویر را دارد که جذابیت خاصی به استوری موشن شما خواهد داد.

کار نهایی را از ابتدا تصور کنید

از همان ابتدا باید به این فکر کنید که می خواهید چه چیزی بسازید. قرار است سناریوی موشن شما چگونه باشد. چگونه استوری موشن آغاز شود، چگونه متن و محتویات با انیمیشن به کاربر نشان داده شوند و نهایتا چگونه استوری موشن به پایان برسد. تمام این ها بعلاوه هماهنگی با موسیقی، از ابتدای کار باید تصور شده تا هنگام کار روی پروژه، دچار سردرگمی و ناهماهنگی در استوری موشن نشوید. برای مثال یک سناریوی استوری موشن:

بکگراند از ابتدا مشخص باشد، سپس شخص یا سوژه از سمت راست بصورت نرم وارد صفحه شود، و کمی بعد یا همزمان، تیتر و موارد زیر تیتر به ترتیب و با شفافیت کم و از پایین صفحه به بالا وارد صفحه شوند. و نهایتا جهت جلوگیری از ثابت ماندن و کسل شدن کار، روی ثانیه ۱۰ یک حرکت دوربین یا یک حرکت متن صورت گیرد. بکگراند کمی تیره شده و متن ها وسط چین شوند و بخشی از متن ها نیز حذف شدند. سپس در ثانیه ۱۷ مجدد متن ها به جای قبلی خود بازگردند.

این یک سناریوی ابتدایی از کار است که البته باید نوع فونت، موزیک مناسب، رنگ بندی، خود سوژه ی مورد نظر، متن ها و… را نیز به آن اضافه کرد تا یک سناریوی قوی و بی نقص شود.

نرخ فریم ریت مناسب برای ساخت استوری موشن

نرخ فریم ریت مناسب استوری موشن

گفتیم که ابعاد سند شما در فتوشاپ و سپس در افترافکت برای استوری موشن یا ریلز موشن باید ۱۹۲۰ در ۱۰۸۰ باشد. اما علاوه بر این ها، در افترافکت و سایر نرم افزارهای تدوین و موشن، چیزی به نام نرخ فریم یا فریم ریت وجود دارد. اگر نرخ فریم ریت را مثلا روی ۳۰ تنظیم کنید، بدین معنی است که هرثانیه در تایم لاین شما، ۳۰ فریم یا ۳۰ تصویر خواهد بود. در حقیقت هرثانیه ویدیوی شما متشکل از ۳۰ عکس خواهد بود. بهترین نرخ فریم برای اینستاگرام ۶۰ است و البته این بالاترین نرخ فریم پشتیبانی شده توسط اینستاگرام و اکثر گوشی های موبایل می باشد. دقت کنید که اگر نرخ فریم یا سایز خروجی و پروژه خود را بالاتر این اعداد قرار دهید، اینستاگرام به صورت خودکار ویدیوی شما فشرده خواهد کرد و ممکن است کمی از کیفیت ویدیوی شما کاسته شود. پس بهتر است مطابق اعداد داده شده عمل کنید.

طول زمان مناسب استوری موشن

بهترین طول زمان برای استوری موشن بین ۱۵ تا ۲۰ ثانیه است. دقت کنید که اگر استوری موشن شما بیش از ۲۰ ثانیه شود، ممکن است بازدهی آن کمتر شود. شما باید این زمان در در کامپوزیشن خود لحاظ کنید تا موقع خروجی گرفتن، افترافکت فقط ۲۰ ثانیه اول تایم لاین شما را خروجی بگیرد.

استفاده از موزیک مناسب استوری موشن

از مهم ترین موارد هر استوری موشن یا ریلز موشن و یا هرموشن دیگری، استفاده از موزیک پس زمینه مناسب است. موسیقی برای استوری موشن باید استفاده که ضرب آهنگ مناسب و ریتم هماهنگ با موضوع استوری موشن را داشته باشد. میزان ضرب آهنگ ها و تند و کند بودن آن ها بسیار در انتخاب موسیقی شما موثر خواهد بود. دقت کنید موزیک هایی که انتخاب میکنید باید لاینسنس عمومی داشته و دارای حق عدم کپی رایت نباشند چرا که اینستاگرام بصورت خودکار و با هوش مصنوعی خود، این موزیک هارا تشخیص داده و از صفحه ی اینستاگرام حذف خواهد کرد.

نقش دوربین در استوری موشن

اگر دقت کرده باشید، اکثر استوری موشن های حرفه ای با حرکت دوربین همراه هستند. حرکت دوربین یک پویایی و زندگی به استوری موشن خواهد داد که نمونه ی ثابت، آن ویژگی ها را ندارد. معمولا این کار یا با تعریف یک Camera در افترافکت صورت می‌گیرد و یا با بازی با scale، پوزیشن و همچنین افکت Gaussian blur انجام خواهد گرفت. افکت بلور به عمق دهی کار کمک شایانی خواهد کرد.

فونت های مناسب برای بهترین نرم افزار ساخت استوری موشن

فونت مناسب استوری موشن

فونت های مناسب برای استوری موشن، اغلب پولی هستند. فونت های پیشنهادی ما مربع، ری، پینار، پیدا، انجمن، دوران می باشند. انتخاب فونت و وزن مناسب یکی از مهم ترین بخش های هر پوستر و موشن است. دقت کنید یک پوستر حرفه ای معمولا از بیش از دو فونت بهره نمی برد. استفاده از فونت های متعدد موجب شلوغی و ناهماهنگی در طرح شما خواهد شد. البته استفاده از وزن های متعدد وزن به تعداد بیشتر از دو وزن نیز مشکلی ندارد.

خروجی بگیرید

از منوی بالای افترافکت، بر روی کامپوزیشن / Composition کلید و Add to Render queue را انتخاب کنید تا صفحه رندر برای شما باز شود. اسم فایل خود را انتخاب و مکان خروجی را مشخص کنید. بهتر است دست به تنظیمات کیفیت خروجی نزنید. درصورتی که حجم فایل خروجی زیاد بود، میتوانید با استفاده از برنامه های کاهش حجم، اینکار را انجام دهید.

خروجی پیشفرض افترافکت H264 یا همان MP4 است که فرمت رایج ویدیوهای در انواع و اقسام کلاینت ها(گوشی، موبایل، مرورگر) می باشد و نسبت حجم با کیفیت به خوبی رعایت شده است.

جمع بندی

اگر به دنبال بهترین نرم افزار ساخت استوری موشن هستید، تردیدی وجود ندارد که باید افترافکت را انتخاب و هیچ انتخاب دیگری وجود نخواهد داشت. اگر دسترسی به کامپیوتر مناسب ندارید، شاید استفاده از Capcut کار شما راه بیندازد. اگرچه این برنامه به هیچ وجه کارایی افترافکت را ندارد. جهت دنبال کردن نمونه کارهای موشن گرافیک و استوری موشن، میتوانید صفحه اینستاگرام رایاکار را از اینجا دنبال نمایید.

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *